defaultContent
defaultContent
Geri

BURUN TIKANIKLIĞI

BURUN TIKANIKLIĞI


Sürekli olan burun tıkanıklıkları genellikle burun orta direğinin eğriliği (Deviasyon), burun eti büyüklüğü, geniz eti büyümesi, nazal polip veya kronik sinüzitin bir sonucu olarak karşımıza çıkabilir. Uzun süreli alerjik nezle kronik burun tıkanıklığının başka bir sebebi olabilir. Çocuklarda burun tıkanıklıklarının en sık sebepleri ise alerjik sorunlar ve geniz eti varlığıdır.

Burun tıkanıklığı nefes alma probleminin yanında ek sağlık sorunlarına da neden olabilir. sık tekrarlayan boğaz enfeksiyonları,farenjit, horlama ve uyku bozuklukları, uykuda nefes durması bunun sonucunda da tansiyon ve kalp ritim bozukluğu gelişebilir. Astımı olan hastalarda şikayetlerin arttığı görülür. Sabahları yorgun uyanılır ve gün içerisinde dikkati toplayamama, dalgınlık hali ortaya çıkar. Migreni tetikleyerek kronik baş ağrısı sorunlarına yol açabilir.

Gribal enfeksiyonlar,alerji, bazı ilaçlar ve fiziksel aktivitelere bağlı olarak geçici burun tıkanıklığı olabilir. Ancak burun tıkanıklığı süreklilik gösteriyor ise tedavi edilmesi gerekir. Sürekli burun tıkanıklığı yapan nedenler arasında; burun orta direğinin eğriliği (Deviasyon), burun eti büyüklüğü, geniz eti büyümesi, nazal polip, kronik sinüzit ve tümöral nedenler sayılabilir.

Medikal tedavinin genellikle yetersiz olduğu bu rahatsızlıkta cerrahi sıklıkla başvurulan tedavi yöntemidir.

Ameliyatlar genel anestezi altında yapılmaktadır. Ameliyatın çeşidine bağlı olarak burun tamponu kullanılabilir veya hasta tamponsuz olarak ameliyattan çıkarılır. Tampon olarak genellikle silikon tamponlar kullanılmaktadır. Bu tamponların alınması hasta açısından çok daha rahattır. Kanama ve ağrı nadiren olur. Tamponların alınmasından sonra hastaya burun temizliğini nasıl yapması gerektiği anlatılır ve kontrol tarihi belirlenir. Burun kemik eğriliği veya et büyümesi gibi nedenlerle ameliyat olan hastalar birkaç gün içerisinde günlük hayatlarına dönerler ve rahat nefes alırlar. Tümör nedeniyle opere edilen hastalarda ameliyat sonrası dönem yapılan ameliyat çeşidine bağlı olarak farklılık gösterebilir.